Hvad karakteriserer vores shea butter? – en kort introduktion

Vores shea butter laves af sheanødder, som er et 100 % naturprodukt, der stammer fra sheanødde-træet. Træet vokser vildt i naturen, midt i det nordlige Ugandas maleriske bush landskab. De lokale forarbejder nænsomt nødderne til shea butter fra netop disse træer efter deres traditionsrige arbejdsmetoder.

Området hvor shea butter forarbejdes, er et af Ugandas fattigste områder. At lave shea butter er derfor én af de få essentielle muligheder, der er for at tjene penge i området, hvilket betyder at ethvert køb er med til at støtte op omkring fremtiden for de lokale i området.

Fra naturprodukt til færdig specialitet – forarbejdningen til shea butter

”Den Bæredygtige Bønne” besøgte den gruppe kvinder, som forarbejder vores shea butter, og var med hele vejen i processen fra at lave shea butter fra nød til smør.

Sheanødderne indsamles omhyggeligt når de er modne og falder af fra de store vildtvoksende træer. Disse vildtvoksende træer tilhører alle i de lokale samfund og det er derfor tilladt for enhver at samle nødder. De lokale afleverer således nødderne ved shea butter “fabrikken”, som består af en åben plads imellem to huse og et lille skur, der er med til at indikere, at forarbejdningsprocessen foregår efter traditionsrige principper og i pagt med naturen.

De indsamlede nødder kommes i en kværn, hvor de knuses til mindre stykker og bliver forarbejdet til en finere konsistens. Herefter stoppes nøddemassen i hvide stofposer og presses, således at olien løber ud. Afslutningsvis blandes olien med vand og opvarmes. Dette fjerner de urenheder der er tilbage fra presningen.

Til stor morskab for de lokale, hjalp Trine fra ”Den Bæredygtige Bønne” med til at presse olie ud af shea nødderne.